Oamenii de știință chinezi au dezvăluit un nou prototip de computer cuantic superconductor, despre care susțin că marchează începutul unei noi ere în tehnologia procesoarelor.
Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China (USTC) afirmă că acest computer cuantic este de un cvadrilion (10¹⁵) de ori mai rapid decât cel mai performant supercomputer existent în prezent.
Potrivit unui studiu publicat în revista Physical Review Letters, procesorul său cuantic s-a dovedit a fi de un milion de ori mai rapid decât cel mai recent experiment realizat de Google.
Computerele cuantice sunt dezvoltate de echipe de cercetători din întreaga lume pentru a rezolva probleme imposibil de abordat cu sistemele clasice. Un punct de referință în testarea performanței acestor sisteme este problema „eșantionării aleatorii a circuitelor” (RCS), considerată un standard în evaluarea superiorității cuantice.
În competiția pentru dezvoltarea celor mai avansate computere cuantice, două echipe s-au remarcat: Sycamore de la Google și Zuchongzhi din China. În 2019, Google a stabilit un reper important în domeniu, când procesorul său Sycamore a finalizat o sarcină RCS în 200 de secunde – o sarcină care ar fi durat aproximativ 10.000 de ani pe cel mai rapid supercomputer clasic al momentului.
Acum, cercetătorii chinezi susțin că noul lor computer cuantic, Zuchongzhi-3, depășește cele mai recente rezultate ale Google (din octombrie 2024) cu șase ordine de mărime. Mai mult, Zuchongzhi-3 ar avea o viteză de calcul de 15 ordine de mărime peste cel mai puternic supercomputer clasic din lume, stabilind un nou standard în domeniul calculului cuantic.
„Această sarcină ar fi imposibil de realizat pe cel mai puternic supercomputer clasic, Frontier, căruia i-ar lua aproximativ 5,9 miliarde de ani pentru a o finaliza”, explică cercetătorii.
Aceștia afirmă că progresul remarcabil a fost posibil datorită optimizării procesului de fabricație și a configurației de cablare a procesorului. Noile descoperiri reprezintă un pas semnificativ înainte în dezvoltarea hardware-ului cuantic și ar putea deschide calea către aplicații avansate în domenii precum descoperirea de medicamente și inteligența artificială.
„Munca noastră nu doar că împinge mai departe frontierele calculului cuantic, ci pune și bazele unei noi ere în care aceste procesoare vor juca un rol crucial în rezolvarea provocărilor complexe ale realității”, au concluzionat cercetătorii.