Guvernul din Țările de Jos se pregătește să ramburseze costurile pentru coiful dacic și cele trei brățări de aur furate de la Muzeul Drents din Assen, în urma unui jaf care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Ministerul Educației, Culturii și Științei a anunțat că va trebui să plătească despăgubiri, estimând că suma necesară se va ridica la aproximativ 5,7 milioane de euro, echivalentul valorii de asigurare a pieselor furate.
Aceste obiecte prețioase făceau parte din expoziția „Dacia – Imperiul de Argint și Aur”, o expoziție care a fost parțial garantată de guvernul olandez. Conform mecanismului de asigurare, statul va acoperi daunele în limita a 9 milioane de euro, o sumă care ar putea crește în cazul în care paguba depășește această valoare. Dacă piesele vor fi găsite deteriorate, guvernul va suporta și costurile de restaurare.
Ministerul a precizat că, până la furtul din 2025, plata despăgubirilor pentru acest tip de asigurare nu depășise suma de 8.000 de euro. De asemenea, aceasta reprezintă prima dată când guvernul olandez va trebui să plătească o sumă considerabilă în urma unui incident de acest tip. În prezent, ancheta este în derulare, iar autoritățile susțin că există încă speranțe de recuperare a pieselor furate, care sunt considerate a fi ascunse și neatinse de vreo topire. Trei suspecți au fost reținuți, dar aceștia invocă dreptul la tăcere.
În cadrul unui comunicat, ministrul Eppo Bruins a subliniat că „furtul a fost un eveniment extrem de emoționant pentru toți cei implicați, atât din Țările de Jos, cât și din România. Sperăm ca acest patrimoniu cultural de mare importanță să fie recuperat.” Parchetul a anunțat că, în cazul în care coiful și brățările nu vor fi returnate, se vor cere daune mari suspecților, iar aceștia ar putea rămâne îndatorați pe viață.
Guvernul olandez a creat acest mecanism de garantare pentru expozițiile temporare din străinătate încă din 1989. De atunci, statul a garantat bunuri muzeale în valoare de zeci de miliarde de euro, oferind un sprijin esențial pentru muzee de a organiza expoziții de amploare. În ciuda riscurilor implicate, programul va continua până în 2030, permițând muzeelor să își asigure exponatele la un cost semnificativ mai mic decât în mod normal.
Pentru Muzeul Drents, care a folosit frecvent acest sistem, ultima aplicație a fost pentru expozițiile „Viva la Frida” și „Sub vraja Araratului. Comori din Armenia antică”. Deși nu este clar când se va efectua plata despăgubirilor, asigurătorul lucrează în prezent pentru procesarea cererii de despăgubire. În cazul în care piesele furate vor fi recuperate, dar deteriorate, guvernul olandez va putea recupera banii plătiți.