Greta Thunberg, activista suedeză de 22 de ani, va porni duminică din Sicilia spre Fâșia Gaza la bordul navei umanitare „Madleen”, pentru a livra ajutoare esențiale palestinienilor afectați de blocada impusă de Israel. Inițiativa este organizată de Freedom Flotilla Coalition (FFC), o mișcare care susține drepturile palestinienilor și protestează împotriva restricțiilor economice și umanitare din Gaza.
Reacțiile din presa occidentală sunt însă extrem de critice. Jurnaliști și comentatori au ironizat implicarea Gretei Thunberg în această misiune, acuzând-o, într-un mod acid, că ar sprijini indirect gruparea teroristă Hamas. De asemenea, unii o încurajează pe activista suedeză să „cumpere un bilet doar dus”, punând sub semnul întrebării decizia ei de a călători într-o zonă de conflict deschis.
Thunberg, cunoscută pentru activitatea sa de luptă împotriva schimbărilor climatice, a declarat: „Lumea nu poate fi un spectator tăcut. Vedem o înfometare sistematică a două milioane de oameni. Fiecare dintre noi are o obligație morală de a lupta pentru o Palestină liberă.” În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății avertizează că trei sferturi din populația din Gaza suferă de foamete severă, mesajul activistei este clar: e nevoie de acțiuni rapide și de ajutoare umanitare.
Aceasta nu este prima încercare a activiștilor FFC de a ajunge în Gaza. Pe 2 mai, nava „Conscience” a fost atacată de drone în apele internaționale din largul Maltei, incident pe care FFC l-a atribuit Israelului, acuzație pe care guvernul israelian nu a confirmat-o, dar nici nu a negat-o.
Deși pe „Madleen” se află și alți membri cunoscuți ai mișcării, precum actorul Liam Cunningham din Game of Thrones și eurodeputata Rima Hassan, Greta Thunberg rămâne figura centrală a acestei misiuni. În fața criticilor vehemente, unii comentatori din presa occidentală nu au ezitat să o numească „teroristă urbană” sau să pună sub semnul întrebării intențiile sale.
În timp ce activista suedeză își continuă drumul spre Gaza, discuțiile internaționale pentru o încetare a focului între Israel și Hamas sunt tot mai intense. Recent, emisarul special al Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a primit răspunsul din partea Hamas, care solicită ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să participe la negocierile pentru o încetare permanentă a focului, în schimbul eliberării de ostatici și a unui acord de pace pe 60 de zile.