Tensiunile escaladează în Orientul Mijlociu, după ce presa israeliană a relatat că Israelul a emis ordine de mobilizare pentru zeci de mii de rezerviști, în perspectiva unei ofensive militare extinse în Gaza. Potrivit surselor locale, armata intenționează să-i redistribuie pe soldații activi din Israel și Cisiordania ocupată către frontul din Gaza, în timp ce rezerviștii vor prelua pozițiile interne.
Autoritățile militare israeliene nu au oferit o confirmare oficială, însă inclusiv rude ale unor jurnaliști AFP se numără printre cei chemați sub arme. Conform televiziunii publice israeliene, cabinetul de securitate urmează să se întrunească duminică pentru a aproba o extindere a campaniei militare în Fâșia Gaza.
Operațiunile ofensive au fost reluate pe 18 martie, în contextul eșecului negocierilor pentru un armistițiu ce trenează de peste două luni. Premierul Benjamin Netanyahu, aflat sub presiunea aripii de extremă dreaptă a coaliției sale, a insistat că „Israelul va câștiga acest război drept cu mijloace juste”.
Între timp, criza umanitară se agravează dramatic. Începând cu 2 martie, Israelul a blocat toate livrările de ajutor umanitar în Gaza, declanșând semnale de alarmă din partea agențiilor ONU. Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a anunțat că numărul victimelor a crescut la peste 52.000 de morți, dintre care 2.396 doar de la reluarea ofensivei israeliene în martie.
Sâmbătă, Hamas a publicat imagini tulburătoare cu ostaticul ruso-israelian Maxim Herkin, rănit, în timp ce în zona Khan Yunis un atac aerian israelian a ucis 11 civili, inclusiv trei copii. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a susținut că ținta era un presupus membru Hamas.
La Tel Aviv, mii de israelieni au manifestat cerând guvernului să acționeze pentru eliberarea celor 58 de ostatici încă deținuți în Gaza. „Nu credem că acest război mai este justificat”, a spus o protestatară de 64 de ani, exprimând o nemulțumire tot mai largă față de costul uman al conflictului.