Conducătorii militari din Myanmar au autorizat sâmbătă intrarea a sute de salvatori străini, în urma unui cutremur devastator care a ucis peste 1.600 de persoane. Este cel mai grav dezastru natural care a lovit această țară afectată de război în ultimii ani.
Seismul cu magnitudinea 7,7, produs vineri, este unul dintre cele mai puternice care au zguduit Myanmar în ultimul secol. Acesta a distrus infrastructura, blocând aeroporturi, poduri și autostrăzi, într-un context deja fragil din cauza conflictului civil ce a afectat economia și a strămutat milioane de oameni. Potrivit autorităților militare, bilanțul victimelor a ajuns la 1.644 de decedați.
Cutremurul a avut efecte și în Thailanda, unde s-au înregistrat nouă decese. În capitala Bangkok, seismul a provocat prăbușirea unui zgârie-nori aflat în construcție, iar salvatorii continuă să caute supraviețuitori printre dărâmături. Cel puțin 47 de persoane sunt date dispărute, inclusiv muncitori din Myanmar.
În orașul Mandalay, al doilea ca mărime din Myanmar, supraviețuitorii au încercat să salveze victimele prinse sub clădirile prăbușite, lucrând cu mâinile goale în lipsa echipamentelor grele, în timp ce autoritățile au fost aproape inexistente în primele ore critice.
Potrivit Serviciului Geologic al SUA, modelările predictive estimează că numărul deceselor în Myanmar ar putea depăși 10.000, iar pierderile economice ar putea fi mai mari decât PIB-ul anual al țării.
La o zi după ce a lansat un apel rar pentru ajutor internațional, liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing, a vizitat Mandalay, aflat aproape de epicentrul cutremurului. El a ordonat accelerarea operațiunilor de salvare și gestionarea urgentă a nevoilor populației afectate, potrivit unei declarații a guvernului militar.
O evaluare preliminară realizată de Guvernul de Unitate Națională al Myanmar indică distrugerea a cel puțin 2.900 de clădiri, 30 de drumuri și șapte poduri, ceea ce amplifică criza umanitară din această țară deja devastată de conflict.