Kremlinul a evitat marți să comenteze dacă Rusia este dispusă să preia stocurile de uraniu îmbogățit ale Iranului, în cadrul unui posibil nou acord nuclear între Teheran și Washington. Întrebat în timpul briefingului zilnic dacă Rusia ar accepta rezervele iraniene de uraniu și dacă această temă a fost discutată între cele două state, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat: „Voi lăsa această întrebare fără comentarii.”
Declarația vine în contextul în care fostul președinte american Donald Trump a avertizat că Iranul este „destul de aproape” de a obține o armă nucleară și a amenințat cu un atac militar dacă nu se ajunge rapid la un nou acord pentru a preveni acest scenariu. Iranul, însă, respinge acuzațiile, afirmând că programul său nuclear are scopuri exclusiv pașnice.
Rusia, care în ianuarie a semnat un tratat de parteneriat strategic cu Iranul, a reiterat că Teheranul are dreptul de a dezvolta energie nucleară civilă și că orice intervenție militară împotriva sa ar fi „ilegală și inacceptabilă.”
Tensiunile vin într-un moment delicat, în care ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, urmează să viziteze Moscova în această săptămână, înainte de cea de-a doua rundă de negocieri nucleare indirecte dintre Iran și Statele Unite, programată să aibă loc la Muscat, Oman.
Discuțiile din Oman, desfășurate sâmbăta trecută între Araqchi și trimisul american Steve Witkoff, au fost considerate constructive de ambele părți. Următoarea întâlnire va avea loc sâmbătă, potrivit Ministerului de Externe iranian.
Tensiunile actuale au rădăcini în decizia administrației Trump de a retrage SUA din Acordul nuclear din 2015, semnat între Iran și marile puteri, inclusiv Rusia. Acordul impunea limite stricte asupra îmbogățirii uraniului de către Iran, în schimbul ridicării sancțiunilor economice. După retragerea SUA în 2018 și reimpunerea sancțiunilor, Iranul a început să încalce termenii acordului, crescând semnificativ nivelul și volumul îmbogățirii uraniului.
Occidentul se teme că, în ciuda dezmințirilor Teheranului, un Iran înarmat nuclear ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru Israel, pentru securitatea energetică globală și ar putea declanșa o cursă regională a înarmării în Orientul Mijlociu.