Vântul puternic și ploile torențiale au făcut ravagii în ultimele nopți, dărâmând multe corturi temporare care au fost ridicate în grabă pe străzi pentru a-i adăposti pe cei afectați de cutremurul devastator din orașul Mandalay, Myanmar. Mulți supraviețuitori îndură nopți nedormite, rămânând vulnerabili și expuși după ce și-au pierdut adăposturile improvizate.
Condițiile de viață ale supraviețuitorilor cutremurului devastator din Myanmar, produs luna trecută, devin tot mai dificile, pe măsură ce ploile torențiale afectează zonele deja lovite de seism.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,7 a avut loc pe 28 martie, în centrul Myanmarului. Potrivit armatei de guvernământ, cel puțin 3.564 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 210 sunt încă dispărute.
Multe dintre persoanele care și-au pierdut locuințele în urma cutremurului sunt nevoite să trăiască în aer liber, pe trotuare sau pe terenurile templelor, în condițiile în care temperaturile din timpul zilei ajung aproape de 40 de grade Celsius.
Al doilea oraș ca mărime din Myanmar, Mandalay, care a suferit pagube semnificative, a fost lovit de ploi torențiale, de sâmbătă până duminică.
Imaginile surprinse de o echipă medicală japoneză, aflată în misiune în oraș, arată vânturi puternice însoțite de ploaie și corturi zburând prin aer. De asemenea, se văd oameni care încearcă să facă curățenie în mijlocul haosului.
Oficialii din domeniul umanitar avertizează asupra riscurilor de răspândire a bolilor infecțioase, din cauza căldurii persistente și a sistemelor de canalizare afectate de ploi. Aceste condiții agravează și mai mult situația supraviețuitorilor cutremurului.
Dezastrul a lovit regiuni deja vulnerabile, care adăposteau un număr mare de persoane strămutate din cauza conflictelor dintre armata din Myanmar și forțele pro-democrație.
Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) estimează că aproximativ 1,55 milioane de persoane strămutate intern se află în regiunile afectate de cutremur. UNHCR subliniază că această tragedie a agravat și mai mult vulnerabilitățile celor deja aflați într-o situație precară.
Tom Fletcher, șeful Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), a cerut, într-un interviu pentru NHK, cooperare internațională în livrarea de ajutor umanitar. „Facem apel la toate părțile să ne ofere acces complet celor care au cea mai mare nevoie”, a declarat acesta.
În Thailanda, autoritățile au confirmat moartea a 16 persoane într-un accident tragic, după prăbușirea unui zgârie-nori aflat în construcție în capitala Bangkok. Peste 70 de persoane sunt în continuare dispărute, iar echipele de salvatori lucrează în continuare pentru a găsi supraviețuitori printre dărâmături.



