Arestarea primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu, a stârnit proteste semnificative în Istanbul și în alte orașe ale Turciei.
Studenții de la Universitatea din Istanbul și de la alte instituții academice au organizat demonstrații, cerând demisia guvernului și exprimându-și sprijinul pentru Imamoglu.
Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, iar autoritățile au impus o interdicție de patru zile privind toate reuniunile și demonstrațiile publice în Istanbul, în perioada 19-23 martie, pentru a menține ordinea publică.
Pe 19 martie 2025, Turcia a fost scena unor evenimente politice și sociale deosebit de tensionate, în urma arestării primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, un important lider al opoziției și principal rival politic al președintelui Recep Tayyip Erdogan.
Ekrem Imamoglu a fost reținut sub acuzațiile de corupție și susținere a unei organizații teroriste, fiind considerat liderul unei „organizații criminale cu scop lucrativ”. Acuzațiile au fost respinse de către Imamoglu și de către Partidul Republican al Poporului (CHP), care l-a susținut, calificând arestarea drept o „lovitură de stat civilă”.
Pentru a controla situația, autoritățile au închis temporar mai multe stații de metrou, linii de tramvai și drumuri în Istanbul. De asemenea, au fost impuse restricții asupra accesului la rețelele sociale, inclusiv platformelor precum X, YouTube, Instagram și TikTok, pentru a limita răspândirea informațiilor și a organizațiilor de protest.
Arestarea lui Imamoglu are loc cu doar câteva zile înainte de așteptata sa nominalizare ca și candidat al opoziției pentru alegerile prezidențiale din 2028. Partidul său, CHP, a condamnat ferm arestarea, considerând-o o încercare de a împiedica voința populară și de a submina procesul democratic.
Arestarea lui Imamoglu a atras critici și îngrijorări din partea comunității internaționale. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că consideră evenimentul drept „foarte preocupant”.