Meteorologii anunță că intrăm sâmbătă seara, la ora 23.00, într-o avertizare cod galben de vânt, valabilă 24 de ore.
În cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50-70 km/h.
La munte rafalele vor fi de 75-85 km/h, iar la peste 1700 m de 90-100 km/h și temporar va fi viscol.
Vor fi precipitații mixte în sudul teritoriului, iar în rest vor predomina ninsorile, care local și temporar vor fi viscolite.
Se va depune strat de zăpadă în medie de 5-10 cm în sudul și estul Transilvaniei, vestul Moldovei și nordul Munteniei și în general de 15-20 cm la munte, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali.
Aceste schimbări bruste de vreme din aprilie, după ce am avut temperaturi de vară, pot avea un impact semnificativ asupra sănătății populației. Odată cu temperaturile scăzute și cu vântul puternic, riscul de îmbolnăvire crește, în special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii mici și cei cu afecțiuni respiratorii. De asemenea, variabilitatea vremii poate provoca un șoc termic organismului, iar expunerea prelungită la frig poate duce la răceală sau chiar hipotermie.
Pe lângă efectele asupra sănătății, această răcire bruscă a vremii poate afecta și agricultura. După o perioadă de temperaturi ridicate care ar fi putut stimula dezvoltarea plantelor, înghețul sau lapovița ar putea deteriora culturile sensibile. Stratul de zăpadă prognozat, de 5-10 cm în unele zone și până la 20 cm la munte, poate împiedica creșterea plantelor sau poate distruge semințele deja plantate, în special în zonele din sud și estul Transilvaniei și din vestul Moldovei.
În plus, vântul puternic și viscolul pot cauza daune structurale serios în agricultură, cum ar fi ruperea serelor sau distrugerea plantelor tinere.