Mii de persoane sunt aşteptate vineri la Srebrenica pentru a comemora genocidul comis în urmă cu treizeci de ani de forţele sârbilor bosniaci, unul dintre cele mai grave masacre comise pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial.
Srebrenica a fost cel mai sângeros episod al conflictului intercomunitar bosniac (1992-1995), care a cuprins această fostă republică iugoslavă după proclamarea independenţei sale, dorită de bosniaci (musulmani) şi croaţi (catolici), dar respinsă de sârbi (ortodocşi).
Asediată timp de mai bine de trei ani, enclava Srebrenica din estul Bosniei, aproape de frontiera cu Serbia, deşi proclamată „zonă protejată” de către Organizaţia Naţiunilor Unite, a fost atacată în iulie 1995 de către forţele sârbo-bosniace ale generalului Ratko Mladic.
În decurs de câteva zile, aproximativ 8 000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci au fost executaţi, trupurile lor fiind aruncate în zeci de gropi comune. Până în prezent, rămăşiţele a peste 80% dintre victime au fost găsite şi îngropate.
Adunarea Generală a ONU a stabilit o Zi internaţională de comemorare a genocidului de la Srebrenica la 11 iulie 2024, în ciuda furiei Serbiei.
Pentru familii şi supravieţuitori, această dată nu va fi uitată niciodată.