Planificata revizuire a Cadrului Financiar Multianual (CFM) de către Comisia Europeană, care va fi prezentată pe 16 iulie, ridică semne de întrebare majore privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) – principalul instrument prin care Uniunea Europeană sprijină fermierii. Deși comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski Hansen, a reiterat că PAC va beneficia în continuare de un buget dedicat și de sprijin pentru venituri (Pilonul I), reducerea bugetului total pare inevitabilă.
Ce se va păstra și ce s-ar putea pierde
Structura tradițională a PAC, bazată pe doi piloni – sprijinul direct pentru venit (Pilonul I) și dezvoltarea rurală (Pilonul II) – va fi menținută. Riscul ca fondurile pentru dezvoltare rurală să fie „absorbite” de politica de coeziune a fost exclus, potrivit consilierului Jan Olbrycht. „Planul că dezvoltarea rurală poate merge la politica de coeziune s-a încheiat”, a declarat acesta la Comitetul Regiunilor.
Totuși, rămâne incertitudinea privind nivelul fondurilor care vor fi alocate fiecărui pilon, în special celui de-al doilea, care susține infrastructura rurală, modernizarea fermelor, formarea profesională și diversificarea activităților agricole.
Surse europene citate de Euractiv sugerează că bugetul PAC ar putea fi reduse cu 15–20%, în funcție de realocările bugetare și presiunea generală asupra CFM.
Mai multă putere statelor membre, mai puține obligații ecologice
O altă direcție de reformă este creșterea autonomiei guvernelor naționale în implementarea PAC. După 2027, se așteaptă ca planurile strategice naționale să capete o importanță și mai mare. Statele membre ar putea avea mai multă libertate în adaptarea regulilor ecologice la specificul local, în locul aplicării uniforme a unor reguli stricte impuse de la Bruxelles.
Comisia a propus deja, în mai, un pachet de simplificare care relaxează condițiile ecologice impuse fermierilor. Hansen a descris această schimbare ca o „evoluție”, nu o revoluție, dar a admis tranziția de la o abordare bazată pe „bețe” (sancțiuni) la una cu „morcovi” (stimulente).
Tinerii și fermele mici – priorități viitoare
Comisarul Hansen a subliniat că tinerii, fermierii mici și cei nou-intrați în domeniu trebuie să devină principalii beneficiari ai PAC. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este analizată posibilitatea de limitare a subvențiilor pentru marile ferme și de aplicare a unei degresivități a plăților – adică, pe măsură ce ajutorul crește, procentul acordat scade.
Această idee este deja contestată de unele organizații de fermieri mari, care avertizează asupra unui posibil dezechilibru între tipurile de exploatații agricole din UE.
Ce urmează
Planul Comisiei pentru 16 iulie ar urma să includă:
- Un regulament privind un fond unic cu un capitol dedicat PAC;
- Primele elemente de reformă pentru planurile strategice naționale și regulamentul orizontal;
- Modificări la organizarea comună a piețelor (OCP), probabil în toamnă.
O revizuire completă a PAC în acest moment este tot mai puțin probabilă, având în vedere suprapunerile legislative și calendarul politic.
🔍 Concluzie:
Fermierii europeni – și implicit cei români – ar trebui să se pregătească pentru un viitor mai incert financiar, dar mai flexibil legislativ. Sprijinul rămâne, dar fondurile ar putea fi mai mici, iar regulile mai permisive pentru guverne. Micii fermieri și tinerii par a fi câștigătorii acestei noi filosofii agricole europene.