Elon Musk, șeful Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), vrea să investigheze modul în care unii parlamentari americani au ajuns să dețină averi de zeci de milioane de dolari, în condițiile în care salariul lor anual este de sub 200.000 de dolari.
O posibilă explicație ar fi aceea că fonduri destinate de USAID pentru programe externe ajung, în mod indirect, în buzunarele unor parlamentari americani. Musk susține că guvernul trimite frecvent bani în străinătate, care ajung la organizații nonguvernamentale, iar ulterior o parte dintre acești bani ar putea reveni în SUA, ajungând în conturile unor membri ai Congresului.
Descriind această situație ca pe o „cale sinuoasă”, Musk a explicat: „Nu e un proces direct, dar încerc să leg punctele. Există mulți membri ai Congresului care sunt surprinzător de bogați, și mă întreb cum au ajuns așa?”
În general, membrii Congresului câștigă un salariu anual de 174.000 de dolari, ceea ce face ca averile lor de milioane de dolari să ridice semne de întrebare. De exemplu, Nancy Pelosi (D-CA), care este în Congres din 1987, are o avere netă de cel puțin 50,9 milioane de dolari, iar Quiver Quantitative estimează că ar putea ajunge la 285,05 milioane de dolari. Senatorul Rick Scott (R-FL), cofondator al HCA Healthcare și Solantic, este considerat unul dintre cei mai bogați membri ai Congresului, având o avere netă de 549,91 milioane de dolari.
Deși unii parlamentari au acumulat averile înainte de a ajunge în Congres, există suficiente indicii care sugerează o posibilă rețea de tranzacții care merită investigată. „Cum pot să obții 20 de milioane de dolari dacă câștigi 200.000 de dolari pe an?” a întrebat Musk. „Vom încerca să înțelegem cum se întâmplă acest lucru și să oprim orice astfel de practici”.
Declarațiile sale vin pe fondul eforturilor Departamentului de Stat de a elimina USAID. Sub conducerea secretarului de stat Marco Rubio, Departamentul de Stat va prelua programele USAID într-o încercare de a eficientiza operațiunile de asistență externă. Ca parte a acestui proces, USAID ar urma să fie desființată ca agenție, iar peste 4.000 de angajați ai agenției ar putea fi concediați, conform unui memorandum intern.