Un tunel spectaculos este în construcție sub Marea Baltică, conectând Danemarca și Germania, și promite să stabilească noi recorduri mondiale în domeniul infrastructurii. Cu o lungime de 18 kilometri, Fehmarnbelt va deveni cel mai lung tunel rutier și feroviar din lume, reducând semnificativ timpul de călătorie și întărind conexiunile dintre Scandinavia și restul Europei.
Tunelul este construit printr-o metodă impresionantă de imersiune: segmente uriașe din beton armat, numite „elemente”, sunt realizate într-o fabrică specială pe insula Lolland, în sud-estul Danemarcei, și apoi coborâte pe fundul mării, unde sunt îmbinate cu precizie milimetrică – asemenea unor piese Lego.
„Stabilim noi recorduri cu acest proiect. Tuneluri imersate au mai fost construite, dar niciodată la o asemenea scară”, spune Henrik Vincentsen, directorul general al companiei daneze de stat Femern, care coordonează lucrările.
Construcția acestui tunel de mare amploare, estimată la 7,4 miliarde de euro, este finanțată în principal de Danemarca, cu sprijin de 1,3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Proiectul face parte dintr-o strategie europeană mai amplă de a îmbunătăți rețelele de transport și de a reduce dependența de zborurile scurte.
După inaugurarea programată pentru 2029, tunelul va permite traversarea dintre Rødbyhavn (Danemarca) și Puttgarten (Germania) în doar 10 minute cu mașina sau 7 minute cu trenul, înlocuind actuala călătorie cu feribotul de 45 de minute. Timpul de călătorie dintre Copenhaga și Hamburg se va reduce astfel de la 5 ore la doar 2,5 ore.
Impactul proiectului este uriaș: nu doar că va stimula economia și turismul în regiunea Lolland, dar va contribui și la reducerea emisiilor de carbon, prin scurtarea distanțelor și creșterea eficienței transportului de pasageri și marfă.
„Leagă nu doar Danemarca de Germania, ci și Scandinavia de Europa Centrală. Toată lumea are de câștigat”, subliniază Vincentsen.
Se estimează că peste 100 de trenuri și 12.000 de vehicule vor folosi zilnic tunelul, iar taxele de trecere vor ajuta la recuperarea investiției în următoarele patru decenii.