Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și una dintre figurile centrale ale literaturii latino-americane, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunțat familia acestuia.
Decesul său, survenit duminică, a fost anunțat printr-o declarație a copiilor săi, Álvaro, Gonzalo și Morgana Vargas Llosa. De-a lungul unei cariere care s-a întins pe mai bine de 50 de ani, Vargas Llosa a explorat tema puterii și corupției într-o serie de romane, printre care Ora eroului, Conversație la Catedrală și Sărbătoarea țapului.
Vargas Llosa a lansat o candidatură eșuată la președinția Peruului, a întreținut un conflict de lungă durată cu Gabriel García Márquez. Născut în Arequipa, în 1936, Vargas a început să lucreze ca reporter de investigații la doar 15 ani. Patru ani mai târziu, a fugit cu mătușa sa prin alianță, Julia Urquidi, care avea 32 de ani – un gest pe care tatăl său l-a numit „un act viril”.
În 1963, primul său roman, Ora eroului, a fost publicat în Spania. Dar această poveste despre o crimă petrecută la Academia Militară Leoncio Prado – unde Vargas Llosa a studiat timp de doi ani în adolescență – și despre mușamalizarea ulterioară a fost considerată atât de șocantă în Peru încât se spune că 1.000 de exemplare au fost arse în curtea școlii.
Vargas Llosa s-a aflat în centrul boom-ului literaturii latino-americane, alături de scriitori precum Julio Cortázar, Carlos Fuentes și Márquez. Pe măsură ce profilul său public creștea, Vargas Llosa s-a implicat tot mai mult în politică. S-a distanțat de marxismul tinereții sale, a găzduit o emisiune de televiziune în Peru și, în 1984, a refuzat oferta președintelui conservator Fernando Belaúnde Terry de a deveni prim-ministru.
În ciuda profilului său internațional, Vargas Llosa a continuat să scrie ficțiune, publicând patru romane după ce a primit Nobelul. În 2023, a anunțat că noul său roman Le dedico mi silencio (Îți dedic tăcerea mea) va fi ultimul, declarând pentru La Vanguardia: „Deși sunt un optimist, nu cred că voi trăi suficient pentru a lucra la un nou roman, mai ales că îmi ia trei sau patru ani să scriu unul. Dar nu voi înceta niciodată să muncesc și sper să am puterea să continui până la final.”