SUA, cunoscută pentru că este o putere agricolă globală, nu a importat niciodată atât de multă mâncare.
America importă mai multe alimente ca niciodată, de la avocado la cafea, în timp ce exporturile de culturi tradiționale precum soia și grâu pierd teren în fața concurenților globali.
Transporturile de orice, de la avocado la cafea și zahăr, sunt de așteptat să ducă deficitul comercial agricol al țării la un nivel record de 49 de miliarde de dolari în acest an, a declarat Departamentul Agriculturii al SUA în raportul său privind perspectivele comerciale. În același timp, cele mai cultivate culturi din America au pierdut piețele de peste mări în ultimele decenii.
Este o schimbare bruscă pentru o națiune care și-a folosit odată rezervele abundente de alimente ca instrument de guvernare, SUA confruntându-se acum cu un viitor de deficite comerciale agricole persistente. Țara a importat mai multe alimente decât a exportat în fiecare an din 2023. Până atunci, singurele alte deficite anuale au fost în 2019 și 2020, în timpul războiului comercial al președintelui Donald Trump cu China, și cu câțiva ani înainte de 1960.
„Ceea ce vedem nu este liniștitor atunci când vine vorba de creșterea dependenței noastre de un număr mic de piețe”, a declarat Mark Powers, președintele Consiliului Horticol de Nord-Vest, la Forumul de Perspective Agricole al USDA.
Organizația cu sediul la Washington „ar dori să crească numărul de piețe pe care le vindem în întreaga lume, dar din ce în ce mai mult suntem forțați să ne concentrăm pe protejarea terenului de acasă, iar pentru noi, aceasta este Canada, Mexic și SUA”, a spus Powers. El a remarcat că vecinii din nord și sud ai Americii preiau o parte mai mare din exporturile de mere din SUA decât înainte.
Trump a promis tarife de 25% pentru bunurile din Mexic și Canada începând cu luna martie, împreună cu o taxă suplimentară de 10% pentru bunurile chineze. Acest lucru ar putea înrăutăți lucrurile, crescând costul importului de alimente dacă țările se răzbună și produsele agricole sunt prinse în vizor.
Importurile americane de bunuri agricole sunt prognozate să crească cu 6,5% în anul care se încheie la 30 septembrie, la 219,5 miliarde de dolari, transporturile de avocado, suc de portocale și cafea reprezentând o mare parte din creștere, a spus USDA. Exporturile sunt prognozate la 170,5 miliarde de dolari, cu 2,2% mai mici decât cu un an mai devreme.
„Importurile de avocado din Mexic, cea mai mare marfă în ceea ce privește volumul importurilor, sunt de așteptat să crească pe fondul cererii puternice și a condițiilor de creștere îmbunătățite”, a spus USDA.
Cacao și zahăr scumpe se adaugă și ele la factura de import. Și, în timp ce se așteaptă ca unele exporturi de cereale să crească, culturile tradiționale americane și-au pierdut farmecul în străinătate de ani de zile, Rusia depășind SUA ca cel mai mare exportator de grâu din lume, iar Brazilia depășind SUA ca cel mai mare exportator de porumb, bumbac și soia.