De când administrația președintelui american Donald Trump a preluat mandatul la Washington la sfârșitul lunii ianuarie, universitățile și cercetătorii americani s-au confruntat cu obstacole tot mai mari.
„Considerăm că este datoria noastră să venim în ajutorul colegilor noștri americani”, a spus Jan Danckaert, rectorul Vrije Universiteit Brussel (VUB), explicând de ce universitatea sa – fondată în 1834 pentru a proteja mediul academic de interferența bisericii sau a statului – a decis să deschidă 12 posturi postdoctorale pentru cercetători internaționali, în special americani.
„Universitațile americane și cercetătorii lor sunt cele mai mari victime ale acestei interferențe politice și ideologice”, a spus Danckaert într-un comunicat. „Dispar milioane din fondurile pentru cercetare din motive ideologice”.
Universitatea se numără printre puținele instituții din Europa care au început să recruteze activ cercetători americani, oferindu-se drept refugiu pentru cei dornici să scape de represiunea administrației Trump asupra cercetării și mediului academic.
De la sfârșitul lunii ianuarie, cercetătorii din SUA s-au confruntat cu un atac în mai multe direcții. Eforturile de reducere a cheltuielilor guvernamentale au lăsat mii de angajați pregătiți pentru disponibilizări, inclusiv în instituții precum NASA, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică, principala agenție de cercetare climatică din SUA.
Între timp, țintirea guvernului asupra „wokeismului” (persoanele conștiente și atente activ la fapte și probleme importante, în special cu privire la nedreptatea rasială și socială) a căutat să elimine finanțarea pentru cercetările care implică orice legat de diversitate, anumite tipuri de vaccinuri și orice mențiune despre criza climatică.
Universitățile franceze sunt în fruntea acestei inițiative, începând cu lansarea de către Universitatea Aix-Marseille a programului Safe Place for Science, care a pus la dispoziție fonduri pentru peste două duzini de cercetători de peste mări timp de trei ani. Universitatea a primit peste o sută de cereri în doar două săptămâni, cu oameni de știință de la NASA, Yale și Standford. “Speram că nu va trebui să facem asta”, a spus Éric Berton, președintele universității, “Cu toate acestea, suntem revoltați de ceea ce se întâmplă și simțim că colegii noștri din SUA trec printr-o catastrofă. Am vrut să oferim un fel de azil științific pentru cei a căror cercetare este împiedicată”.
Țările de Jos și-au arătat interesul să rămână la curent și să profite de această oportunitate, anunțând că vor deschide un fond pentru a recruta minți de alte naționalități. Deși programul nu îi vizează în mod explicit pe americani, ministrul olandez al Educației, Eppo Bruins, a făcut aluzie la tensiunile create în mediul academic de cealaltă parte a Atlanticului: “Climatul geopolitic se schimbă, ceea ce crește mobilitatea internațională a oamenilor de știință. Mai multe țări europene răspund la asta cu eforturi de a atrage talente internaționale. Vreau ca aceste eforturi să rămână pe frontul Țării”.