Consiliul Național al Audiovizualului ar trebui redenumit în Consiliul Cenzurii. De câteva zile, s-a mutat în online, pentru a limita exprimarea celor care critică anularea alegerilor pe 6 decembrie și o numesc lovitură de stat.
După ce a cerut celor de la YouTube să dea jos o emisiune a lui Marius Tucă, pentru că jurnalistul a spus că pe 6 decembrie a fost lovitură de stat, CNA s-a făcut și mai mult de râs.
Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al BOR și acum membru CNA cu susținerea lui Marcel Ciolacu și a PSD, a spus, citez: „Personal, consider că a contrazice o instituţie în deciziile ei nu face parte din fişa postului unui jurnalist obiectiv”.
Inepția este atât de mare, încât Bănescu ar trebui să se reclame singur la Consiliul Cenzurii și să ceară să-i fie scoasă declarația. Dar, el având și pâinea, și cuțitul, a revenit spunând că a fost doar o exprimare nefericită.
Din păcate, nu a fost o exprimare nefericită, ci una ca arată modul odios în care gândesc unii din Consiliul Cenzurii.
Știți cum sună decizia CNA? „Jurnalistul utilizează expresia „lovitură de stat” în mod repetat în raport cu deciziile Biroului Electoral Central – BEC și Curții Constituționale a României – CCR. Definiția consacrată a acestui termen se referă la un act rapid, neconstituțional și violent prin care se răstoarnă un regim legitim și se preia puterea politică” – scrie în informarea de presă a acestei instituții. Uite că eu nu știam definiția consacrată a loviturii de stat, ci definiția din dicționar, care zice așa: Lovitură de stat = act de violare a constituției stabilite prin care un grup de persoane preia cu forța puterea într-un stat.
Și ce este Curtea Constituțianală? Ce este Biroul Electoral Central? Nu cumva toate aceste instituții sunt formate din grupuri de persoane? Trebuie să prezumăm că niciodată acestea nu vor acționa împotriva interesului statului care le plătește? Asta înseamnă, în opinia domnului Bănescu, să fii jurnalist?
„O instituție care funcționează în limitele legii, sub controlul constituțional, nu poate comite o lovitură de stat”, mai susține CNA. Așa, și? Stabilește CNA dacă o instituție a încălcat legea sau nu? Sunt cei de la CNA judecători? Dacă peste cinci ani niște instituții vor stabili, în baza unor probe acum ascunse, că pe 6 decembrie a fost lovitură de stat, ce va face Consiliul Cenzurii, o să ceară repostarea emisiunilor?
Nu știm cu certitudine dacă pe 6 decembrie 2024 a fost lovitură de stat. Știm că au fost anulate alegerile în timpul votării, ceea ce este extrem de grav și este firesc ca societatea să fie polarizată în jurul acestui subiect. Și eu cred că a fost lovitură de stat și că cenzura care ia amploare este o formă de protejare a celor care au dat acea lovitură de stat. Am dreptul să cred asta, iar ca jurnalist am obligația doar de a spune că este o părere, nu o informație, că nu am probe pentru asta. Atât.
În 1989 a fost o mișcare pe care unii au numit-o revoluție, alții lovitură de stat. Lui Ion Iliescu nu i-a plăcut niciodată faza cu lovitură de stat, dar cât era el de comunist, nu i-a cenzurat pe cei care au spus-o.