Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a lansat acuzații grave împotriva Ungariei, susținând că aceasta ar favoriza interesele Rusiei și cerând suspendarea dreptului de vot al Budapestei în Uniunea Europeană, invocând articolul 7 din Tratatul UE.
Într-un interviu acordat publicației germane Rheinische Post, oficialul estonian a declarat că Ungaria „joacă în echipa lui Putin”, nu în cea a Europei, adăugând că „pentru a exista o diviziune reală, ar trebui să avem două tabere mari: Ungaria, o țară slabă, care joacă pentru Putin, nu pentru noi, europenii”.
„Singura cale prin care Orbán ar putea bloca ar fi prin deciziile unanime, cum ar fi cele legate de politica externă și de securitate europeană. Totuși, în articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene există posibilitatea de a retrage dreptul de vot unui stat membru dacă apartenența acestuia pune în pericol securitatea Europei și a celorlalte state membre. Acesta este exact ceea ce face Orbán”, a explicat Tsahkna. Întrebat dacă ar trebui acum să se aplice articolul 7, ministrul estonian a răspuns: „Avem această posibilitate, și cred că aceasta se apropie tot mai mult”.
Tsahkna l-a numit și pe președintele rus Vladimir Putin „mincinos” și a cerut confiscarea activelor rusești înghețate. „Avem active imobiliare înghețate în Europa în valoare de 240 de miliarde de euro și mai mult. Banii Băncii Centrale a Rusiei se află în mare parte în Belgia”.
De asemenea, Tsahkna a subliniat că, la fiecare șase luni, trebuie luată o decizie cu privire la prelungirea sancțiunilor, iar în fiecare dată este necesar ca Ungaria să fie de acord. „Dacă Ungaria va bloca acest lucru în iunie, nu doar că sancțiunile vor expira, dar am trebui să-i returnăm lui Putin cei 240 de miliarde de euro. Cum le vor explica liderii europeni cetățenilor că dau lui Putin bani pe care el îi va folosi nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva noastră? Trebuie să confiscăm aceste active”, a concluzionat ministrul estonian.
Aceste afirmații au fost făcute în urma vizitei oficiale a ministrului ungar de Externe, Péter Szijjártó, la Moscova, pe 26 martie, unde a discutat despre aprofundarea cooperării economice cu Rusia, un gest controversat în contextul războiului din Ucraina.
Ungaria a fost criticată constant pentru opoziția sa față de sancțiunile impuse Rusiei și pentru blocarea inițiativelor de sprijin financiar pentru Ucraina. De asemenea, noul guvern german, condus de alianța CDU/CSU, susține adoptarea unor măsuri mai ferme împotriva țărilor care încalcă valorile fundamentale ale Uniunii Europene.