Criza gripei aviare H5N1 la bovinele de lapte din SUA se adâncește, iar Idaho devine principalul focar activ al virusului. Serviciul de Inspecție a Sănătății Animalelor și Plantelor (APHIS), din cadrul Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA), a raportat încă 15 cazuri noi de infecție, ridicând totalul în stat la 86 de focare – al doilea cel mai mare număr din țară, după California.
Virusul H5N1 s-a răspândit rapid în ultimele săptămâni, cu un total național de 1.047 de cazuri confirmate din martie, afectând bovine în 17 state americane.
Zeci de ferme în carantină
Departamentul Agriculturii din statul Idaho a instituit carantină pentru 59 de turme din patru comitate. Cele mai afectate sunt Gooding (34 de turme) și Jerome (17 turme), dar au fost înregistrate cazuri și în Twin Falls (7) și Cassia (1). Toate aceste zone sunt concentrate în sudul statului, zonă cunoscută pentru producția intensivă de lapte.
Idaho este al treilea cel mai mare producător de lapte din SUA, cu peste 350 de ferme deținute de familii, potrivit Biroului pentru Lactate al statului. Creșterea numărului de cazuri îngrijorează atât autoritățile sanitare, cât și fermierii locali.
Virusul se extinde și la alte mamifere
APHIS a mai anunțat detectarea virusului și la alte 10 mamifere din șase state diferite. Printre animalele testate pozitiv se numără o pisică domestică din Colorado, sconcși din California și Colorado, un raton din New York, vulpi din Texas și Virginia, dar și o nevăstuică din statul Washington. Majoritatea probelor au fost colectate între sfârșitul lunii martie și luna aprilie.
Această extindere a virusului la mamifere ridică semne de întrebare serioase privind riscul zoonotic și posibila transmitere către oameni, deși până acum nu s-au confirmat cazuri umane.
Europa se pregătește: 27 de milioane de doze de vaccin antigripal
În contextul internațional tot mai tensionat, Comisia Europeană a semnat un acord de achiziții publice cu compania CSL Seqirus. Acordul permite 17 țări membre să cumpere până la 27,4 milioane de doze de vaccin antigripal, în cadrul unui plan de reacție rapidă la o eventuală pandemie.
Vaccinurile ar urma să fie livrate în cazul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau Uniunea Europeană declară o pandemie de gripă.