Mai mulți medici de familie din județul Dolj sunt vizați într-un dosar de amploare privind deconturi fictive de servicii medicale. Conform unui comunicat transmis de IPJ Dolj, aceștia ar fi declarat în mod fals peste 14.500 de ore de gardă, în valoare de aproximativ 955.250 de lei, bani decontați ilegal de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj (C.A.S. Dolj).
Investigația, derulată în cadrul Operațiunii JUPITER, se află sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Inspectoratului General al Poliției Române. Descinderile și măsurile au avut loc în dimineața zilei de 5 iunie, când au fost puse în executare șapte mandate de aducere, în urma cercetărilor derulate de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj.
„Serviciile de gardă nu ar fi fost efectuate în realitate. Decontările s-au realizat prin transmiterea informatică a unor date nereale”, au declarat reprezentanții IPJ Dolj.
Ancheta a scos la iveală și un contract de muncă fictiv încheiat de unul dintre medicii de familie, cu un alt medic generalist, pentru a simula activitatea de gardă. În realitate, acesta din urmă nu a prestat nicio activitate în centrul de permanență implicat. Prin această schemă, medicul coordonator ar fi încasat ilegal aproximativ 100.000 de lei, prin întocmirea unor state de plată false.
După administrarea probatoriului, patru femei – cadre medicale – au fost reținute pentru 24 de ore și duse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Dolj. De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor acestora, până la concurența prejudiciului.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova urmează să sesizeze instanța cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.