Un nou raport al Fundației pentru Justiție de Mediu (Environmental Justice Foundation – EJF), o organizație cu sediul la Londra, dezvăluie abuzurile grave la care sunt supuși muncitorii nord-coreeni angajați pe vase de pescuit sub pavilion chinez. Potrivit investigației, unii dintre aceștia au fost forțați să rămână pe mare până la un deceniu, fără să atingă vreodată țărmul.
ONG-ul a intervievat marinari indonezieni și filipinezi care au lucrat pe aceste nave în Oceanul Indian între 2019 și 2024. Mărturiile acestora descriu condiții inumane, munci forțate și chiar abuzuri fizice și verbale suferite de nord-coreeni.
„Unii au fost pe mare timp de aproape zece ani, fără să pună piciorul pe uscat”, arată raportul. „Chiar și șase luni departe de țărm e greu de suportat. Ani întregi? E inimaginabil”, a declarat un marinar indonezian.
Un sistem opresiv susținut de regim și tolerat de marile puteri
Regimul de la Phenian este cunoscut pentru exploatarea sistematică a cetățenilor săi trimiși la muncă în străinătate, în special în China și Rusia, reținând până la 90% din salariile acestora. Acest mecanism economic ajută la finanțarea programelor nucleare și de rachete ale Coreei de Nord, potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA.
Deși o rezoluție a ONU din 2017, susținută inclusiv de China, cere deportarea muncitorilor nord-coreeni, experții acuză Beijingul și Moscova că ignoră aceste obligații. Estimările recente indică faptul că între 20.000 și 100.000 de nord-coreeni lucrează în continuare în China, în fabrici și restaurante.
Produse obținute prin muncă forțată, exportate în toată lumea
EJF avertizează că peștele capturat pe aceste nave ar fi ajuns în piețele din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. „China are o responsabilitate clară, dar atunci când produsele sclaviei moderne ajung în farfuriile noastre, este evident că și alte state și autorități de reglementare trebuie să intervină”, a declarat Steve Trent, fondatorul ONG-ului.
Ministerul chinez de Externe a declarat că nu este la curent cu detaliile acestui caz, dar că activitățile de pescuit din largul mării respectă legislația internațională.