Președintele sârbo Aleksandar Vucic l-a propus, duminică, pe medicul Djuro Macut pentru funcția de prim-ministru al Serbiei, după prăbușirea guvernului anterior sub presiunea manifestațiilor studențești anticorupție care au zguduit țara timp de cinci luni, informează AFP, conform Agerpres.
În cadrul unei conferințe de presă susținute la Belgrad, Vucic a anunțat candidatura medicului endocrinolog și profesor universitar la Facultatea de Medicină din Belgrad, Djuro Macut, pentru a prelua conducerea guvernului, în urma demisiei oficiale a premierului Milos Vucevic pe 19 martie. „Cred că profesorul Djuro Macut, datorită calităților sale profesionale și personale, precum și datorită dăruirii și expertizei sale, este pe deplin pregătit să ocupe funcția de prim-ministru al Republicii Serbia”, a declarat Vucic, subliniind că îl consideră pe Macut un „om al dialogului”.
Deși până acum a fost mai puțin cunoscut publicului larg, Djuro Macut a susținut un discurs la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul unei manifestații care sprijinea viitoarea mișcare politică a lui Vucic, în prezent în proces de formare.
Termenul pentru formarea noului guvern sârbi expiră la miezul nopții pe 18 aprilie, data limită pentru confirmarea acestuia de către Parlament. În caz contrar, vor fi organizate alegeri anticipate.
Opoziția a boicotat consultările privind formarea guvernului, susținând că actuala criză din Serbia nu poate fi soluționată decât prin instalarea unui guvern de tranziție, cu un mandat de câteva luni, pentru a organiza noi alegeri. Vucic a reafirmat, însă, vineri, că o astfel de soluție este exclusă.
Serbia este în continuare zguduită de un val de proteste împotriva corupției, care au început în noiembrie, în urma tragediei de la gara Novi Sad, unde 16 persoane și-au pierdut viața din cauza prăbușirii unui acoperiș de beton recent renovat. Incidentul a stârnit indignare în întreaga țară și a generat ample proteste, mulți considerând că acest accident este un simptom al corupției care afectează viața cotidiană, instituțiile și lucrările publice din Serbia. Manifestațiile au pus presiune pe guvern, determinând demisia mai multor oficiali de rang înalt, inclusiv a premierului Milos Vucevic, care a renunțat la funcție pe 28 ianuarie.