Un caz care ridică semne de întrebare cu privire la integritatea unor oameni ai legii a fost adus recent în atenția publicului, după ce Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Gorj a deschis o anchetă internă în urma comportamentului unui ofițer aflat în funcție de conducere.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, Nicu Tănase, șeful Secției 5 Poliție Rurală Rovinari, ar fi fost depistat pozitiv la trei substanțe interzise, după ce a refuzat testarea cu aparatul DrugTest și a solicitat recoltarea de probe biologice. Incidentul s-a petrecut în luna martie 2024, când acesta a fost tras pe dreapta de colegii săi de la Poliția Rutieră, fiind surprins circulând cu viteză peste limita legală.
În urma testării efectuate ulterior, surse judiciare indică faptul că în organismul polițistului ar fi fost detectate substanțe medicamentoase cu efect psihotrop, printre care și un antidepresiv. Rezultatele oficiale ale analizelor toxicologice au fost comunicate recent către IPJ Gorj, determinând declanșarea unor verificări amănunțite prin Compartimentul Control Intern.
Reprezentanții IPJ au confirmat inițierea procedurilor: „Ca urmare a informațiilor apărute în mediul online, referitoare la un polițist din cadrul I.P.J. Gorj, care, la data de 27 martie 2024, ar fi refuzat testarea cu aparatul DrugTest, solicitând să îi fie prelevate mostre biologice, menționăm faptul că la nivelul unității noastre au fost dispuse verificări prin Compartimentul Control Intern. De asemenea, ca urmare a primirii buletinului de analize toxicologice, polițiștii au procedat la înaintarea documentelor către unitatea de parchet competentă, în vederea efectuării cercetărilor și a luării măsurilor legale.”
Este profund regretabil când cei care ar trebui să păzească legea o încalcă ei înșiși. Polițiștii, în special cei aflați în funcții de conducere, ar trebui să fie un model de corectitudine și responsabilitate în fața cetățenilor. Faptele de acest gen nu fac decât să slăbească încrederea publicului în instituțiile statului. A purta o uniformă înseamnă mai mult decât o funcție: presupune onoare, etică și datoria de a proteja, nu de a sfida legea.