Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) solicită autorităților din Burkina Faso să îi elibereze pe jurnaliștii Guézouma Sanogo, Boukari Ouoba și Luc Pagbelguem, care au fost reținuți recent, după ce au apărut în videoclipuri purtând uniforme militare, postate pe rețelele de socializare.
„Videoclipul în care cei trei jurnaliști burkinezi apar în uniforme militare sporește îngrijorările legate de soarta altor șapte jurnaliști dispăruți din iunie 2024, dintre care șase sunt acum considerați a fi recrutați cu forța în armată”, a declarat Moussa Ngom, reprezentantul CPJ pentru Africa francofonă. „Autoritățile trebuie să oprească cenzurarea presei prin recrutarea forțată a jurnaliștilor și să le permită acestora să se întoarcă acasă și să își exercite profesia”, a adăugat el.
În videoclipul de două minute, publicat pe rețelele de socializare, Ouoba, Sanogo și Pagbelguem sunt văzuți în uniformă militară într-o locație necunoscută, în timp ce bărbați înarmați, unii purtând uniforme militare ale armatei burkinabe, stau în spatele lor. Un reprezentant al Asociației Jurnaliștilor Burkinabé (AJB) a confirmat că aceștia sunt cei trei jurnaliști care fuseseră arestați pe 24 martie, în capitala Ouagadougou.
Sanogo este președintele AJB, Ouoba este vicepreședintele, iar Pagbelguem este reporter la postul de televiziune privat BF1. În videoclip, Pagbelguem afirmă că „informațiile reale de pe teren” sunt adesea diferite de ceea ce se raportează, în timp ce Ouoba subliniază că „nimeni nu poate raporta situația de securitate din Ouagadougou”. Nu este clar dacă aceste declarații au fost făcute sub constrângere.
Pe 24 martie, agenți ai Consiliului Național de Securitate l-au arestat pe Pagbelguem la locul de muncă pentru a-l „interoga” despre un raport din 22 martie în care Sanogo critica răpirile jurnaliștilor de către autorități. Tot în acea zi, agenții de informații i-au arestat și pe Sanogo și Ouoba.
CPJ a cerut oficialilor din Burkina Faso să comenteze asupra acestui incident, dar apelurile lor nu au primit răspuns.
În aceeași perioadă, activiști și jurnaliști au condamnat aceste acțiuni. Reporteri Fără Frontiere (RSF) a calificat recrutarea forțată a jurnaliștilor drept o încălcare gravă a libertății presei, subliniind că regimul din Burkina Faso încearcă să înăbușe criticile și să controleze informațiile în contextul unui război intens împotriva grupărilor jihadiste.
Burkina Faso este condus de căpitanul Ibrahim Traoré, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat în septembrie 2022. Regimul său a fost criticat pentru reprimarea vocilor disidente și pentru colaborarea cu activiști cibernetici care sprijină politica suveranistă a țării, apropiindu-se tot mai mult de Rusia și îndepărtându-se de Occident.