Președintele american Donald Trump a transmis vineri, într-o postare pe platforma Truth Social, un apel ferm către liderul ucrainean Volodimir Zelenski, cerându-i să semneze „IMEDIAT” acordul strategic privind accesul Statelor Unite la mineralele rare din Ucraina – document care a fost deja amânat timp de aproape două luni.
„Ucraina, condusă de Volodîmîr Zelenski, nu a semnat încă documentele finale privind Acordul foarte important pentru pământuri rare cu Statele Unite. Întârzierea este de cel puțin trei săptămâni. Sperăm că va fi semnat IMEDIAT”, a scris Trump, adăugând că „negocierile pentru Acordul de Pace general între Rusia și Ucraina decurg bine” și că „SUCCESUL pare să fie aproape!”.
Mesajul a venit chiar în timp ce Trump se afla în drum spre Roma, pentru a participa la funeraliile Papei Francisc, ceremonie la care este prezent și președintele ucrainean.
Deși săptămâna trecută Trump declara că semnarea acordului este „iminentă”, iar oficialii Casei Albe vizau ziua de sâmbătă pentru parafare, documentul nu a fost încă semnat. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a confirmat că negocierile sunt încă în curs, iar detaliile logistice privind locul și data urmează să fie stabilite.
Zelenski a confirmat recent că se discută un memorandum de intenție cu Washingtonul, iar surse apropiate susțin că acordul ar garanta SUA accesul la resurse strategice în schimbul unor angajamente de securitate, în contextul conflictului cu Rusia.
Acordul ar fi trebuit să fie semnat încă din februarie, în timpul unei vizite a lui Zelenski în Statele Unite, însă discuțiile au fost anulate după o confruntare tensionată între cei doi lideri. Totuși, luna trecută, Trump a semnat un ordin executiv pentru stimularea producției interne de minerale critice, subliniind că parteneriatul cu Ucraina rămâne „pe drumul cel bun”.
Într-un interviu recent pentru revista Time, Trump a reiterat poziții controversate: a sugerat că Ucraina poartă o parte din vina pentru izbucnirea războiului din cauza ambițiilor sale de aderare la NATO și a afirmat că „Crimeea va rămâne sub control rusesc” în cadrul unei eventuale înțelegeri de pace. Mai mult, el a declarat că „Zelenski e mai dificil de negociat decât Putin”, adăugând că Rusia ar putea contribui la pace dacă „ar renunța să mai ocupe Ucraina”.