Un tribunal tunisian a condamnat marți 21 de persoane, printre care lideri de rang înalt ai opoziției și foști oficiali de securitate, la pedepse cu închisoarea cuprinse între 12 și 35 de ani, într-un proces în masă pentru conspirație împotriva statului. Criticii acuză regimul președintelui Kais Saied că folosește sistemul judiciar pentru a elimina adversarii politici și a consolida un regim autoritar.
Rached Ghannouchi, în vârstă de 84 de ani și lider al partidului islamist Ennahda, fost președinte al parlamentului dizolvat de Saied, a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Ghannouchi se află deja în detenție din 2023, iar cu această sentință ajunge la un total de 27 de ani de condamnări în dosare separate.
Printre cei condamnați se mai numără:
- Nadia Akacha, fosta șefă de cabinet a lui Saied – 35 de ani, în absență;
- Kamel Guizani, fost șef al serviciilor secrete – 35 de ani;
- Rafic Abdessalem, fost ministru de externe – 35 de ani;
- Mouadh Ghannouchi, fiul liderului opoziției – 35 de ani.
Potrivit radioului local Mosaique FM, 10 inculpați se află în custodie, iar 11 au fugit din Tunisia.
Deciziile instanței vin pe fondul unor acuzații persistente potrivit cărora președintele Saied conduce prin decret din 2021, după ce a dizolvat parlamentul și Consiliul Judiciar Suprem, demitând zeci de judecători. Măsurile au fost denunțate de opoziție ca fiind o lovitură de stat, care a distrus fragila democrație tunisiană, născută în urma Primăverii Arabe din 2011.
În ciuda reacțiilor dure din partea organizațiilor pentru drepturile omului și a opoziției, Saied insistă că acțiunile sale sunt legale și vizează curățarea scenei politice de corupție și haos.
„Nu sunt și nu voi fi niciodată un dictator”, a declarat președintele tunisian în mai multe rânduri.
Totuși, realitatea din teren spune altceva, afirmă criticii. Începând cu 2021, majoritatea liderilor opoziției, jurnaliști și avocați au fost arestați sau urmăriți penal, iar în 2024 un alt val de condamnări – între 5 și 66 de ani – a fost pronunțat împotriva unor figuri proeminente din societatea civilă.
Organizațiile internaționale pentru drepturile omului acuză regimul Saied că a transformat Tunisia într-o „închisoare în aer liber”, în care sistemul judiciar este folosit ca instrument politic.