Victor Ponta a făcut o dezvăluire senzațională, despre el însuși, în podcastul lui Robert Turcescu. A spus că el a decis inundarea unor sate românești, în 2014, pentru a salva Serbia.
Astfel a obținut cetățenia sârbă. „Mi-au dat-o pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară, pe care o să o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor, am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul”, a spus Victor Ponta.
Ponta susține că atunci a dat „ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier”, ca să nu se inunde Belgradul. Întrebat de ce a fost nevoie de acea dispoziție dată de el, Ponta a spus: „Pentru că se inunda partea românească. Și s-a inundat”.
Actualul premier, Marcel Ciolacu, a comentat situația. „A fost o decizie guvernamentală luată de primul-ministru Victor Ponta. Eşti prim-ministru, iei decizii câteodată mai greu de explicat. Din punctul meu de vedere, nu aş fi luat această decizie”, a declarat Ciolacu.
În 2014 au fost mai multe inundații devastatoare centrate în Europa de Sud-Est. Serbia și Bosnia și Herțegovina au fost printre cele mai afectate. Precipitaţiile din cele două ţări au fost cele mai mari din ultimii 120 de ani, iar aproape 80 de oameni au murit.
Inundații majore au fost și în sudul României. A plouat ca niciodată, iar zeci de judeţe din ţară au avut de suferit în urma precipitaţiilor abundente, care au dus la creşterea debitelor râurilor şi pâraielor şi la alunecări de teren. Printre cele mai afectate s-au numărat Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt și Dolj.
Inundațiile, care au avut loc atât în martie, aprilie, mai, cât și în vară, au făcut ca mii de locuințe să fie luate de viituri. Apa a luat cu ea şi vieţi omeneşti: autoritățile anunțau că trei persoane au murit în județul Vâlcea.
În mai 2014, Dunărea a depășit cotele de pericol, iar apele s-au revărsat în localități din județe precum Dolj și Mehedinți. Peste 1.500 de hectare de culturi agricole, pășuni și pădure au fost inundate ca urmare a revărsării Dunării. Printre localitățile afectate au fost Bechet, Piscu Vechi, Desa și Cetate.