Turcia intenționează să demareze noi proiecte de explorare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale în Bulgaria, potrivit ministrului Energiei, Alparslan Bayraktar. Acesta a anunțat că, luna viitoare, compania de stat Türkiye Petrolleri AO (TPAO) va semna un acord cu un partener străin, al cărui nume nu a fost făcut public, pentru începerea lucrărilor în zona bulgară a Mării Negre.
Pe lângă Bulgaria, Turcia are planuri similare de extindere a activităților energetice în Irak și Libia, în cadrul strategiei sale ambițioase de a deveni un centru regional major pentru tranzitul și producția de energie.
Președintele Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a transforma Turcia într-un nod energetic strategic între estul producător și vestul consumator din Europa. Așezarea geografică favorabilă și infrastructura dezvoltată oferă Turciei un avantaj important în atingerea acestui obiectiv.
În 2023, Turcia și Bulgaria au încheiat un acord prin care Bulgargaz poate importa anual 1,85 miliarde de metri cubi de gaze prin interconexiunea Strandja-Malkoclar. În baza contractului, Bulgaria plătește o taxă de 2 miliarde de euro companiei turcești Botaș, indiferent dacă utilizează sau nu întreaga cantitate. În prezent, capacitatea de tranzit este de 3,5 miliarde mc/an, însă poate fi extinsă în viitor.
„Avem nevoie de o creștere a capacității interconexiunii cu Bulgaria, pentru că în acest moment transportăm doar jumătate din cei 7 miliarde mc/an pe care i-am putea furniza”, a declarat Bayraktar pentru Bloomberg.
În Libia, interesul Turciei este dublu: energie și influență geopolitică. Deși situația politică rămâne instabilă, Libia își propune să-și crească producția de petrol de la 1,4 milioane barili pe zi la 2 milioane până în 2028. Realizarea acestui plan ar necesita investiții de peste 16 miliarde de dolari, potrivit autorităților libiene.
În paralel, Turcia și-a exprimat disponibilitatea de a majora exporturile de gaze către Uniunea Europeană, în contextul renunțării treptate la gazul rusesc. Gazul azer livrat prin Turcia este văzut ca o soluție viabilă pentru Bruxelles, dar Ankara cere contracte ferme înainte de a investi în extinderea infrastructurii.
Conducta Trans-Anatoliană (TANAP), parte a Coridorului Sudic de gaze, este o piesă-cheie în această strategie. Turcia deține, de asemenea, o rețea extinsă de terminale GNL, gazoducte, unități de stocare și facilități de import care ar putea transforma țara într-un adevărat hub energetic regional.