Politica energetică a fost resetată la acest început de an, după ce Statele Unite au anunțat că relansează producția de energie pe cărbune.
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat marți, 8 aprilie, ordine executive pentru „exploatarea turboalimentată a cărbunelui” în Statele Unite, în încercarea de a „dubla” producția de energie electrică pentru a ține pasul cu tehnologia inteligenței artificiale, care consumă o cantitate semnificativă de energie.
Ordinele executive, semnate de Trump în prezența minerilor care purtau căști de protecție, vor elimina barierele de reglementare care limitează extracția cărbunelui și vor suspenda închiderea programată a multor centrale electrice pe cărbune din întreaga țară. „Vom pune capăt părtinirii guvernamentale împotriva cărbunelui”, a declarat Trump, subliniind că a instruit Departamentul de Justiție să identifice și să combată orice reglementări locale sau statale care ar putea afecta minele de cărbune.
„Eu numesc cărbunele frumos și curat. Le-am spus colaboratorilor mei să nu folosească vreodată cuvântul ‘cărbune’ fără a-l preceda cu ‘frumos’ și ‘curat’”, a declarat Trump într-o ceremonie de semnare la Casa Albă, fiind înconjurat de mineri care purtau jachete de lucru cu inscripția „cărbune”. „Cărbunele este cea mai fiabilă, durabilă, sigură și puternică formă de energie”, a continuat Trump. „Este ieftin, incredibil de eficient, de mare densitate și aproape indestructibil”.
Trump a subliniat și posibilitatea extragerii unor cantități considerabile de minerale critice și pământuri rare, esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate, prin procesul de extracție a cărbunelui.
În același timp, Trump a semnat o proclamație care oferă centralelor electrice pe bază de cărbune o scutire de doi ani de la cerințele federale privind reducerea emisiilor de substanțe chimice toxice, precum mercurul, arsenul și benzenul.
Lena Moffitt, directorul ONG-ului de mediu Evergreen, a criticat dur decizia președintelui, afirmând că Trump folosește inteligența artificială drept „o acoperire pentru a proteja interesele donatorilor săi din sectorul combustibililor fosili, în favoarea celei mai murdare și mai costisitoare surse de energie din rețea”.
Producția de cărbune, cel mai poluant combustibil fosil, a scăzut semnificativ în Statele Unite în ultimii cincisprezece ani. În 2023, cărbunele a reprezentat puțin peste 16% din producția totală de energie electrică, fiind depășit de energiile regenerabile, care au contribuit cu puțin peste 21%.
