Numărul victimelor din conflictele recente din Siria a ajuns la peste 1.000, după două zile de violențe intense între forțele de securitate siriene și loialiștii fostului președinte Bashar al-Assad. Aceste confruntări sunt printre cele mai mortale de la începutul războiului, care durează de 14 ani.
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează situația din Siria, majoritatea victimelor sunt civili. Aproape 750 de oameni au fost uciși, majoritatea fiind împușcați la distanță mică. De asemenea, 125 de membri ai forțelor de securitate ale guvernului sirian și 148 de militanți care sprijină regimul Assad au murit. Ciocnirile au dus la întreruperea alimentării cu apă și electricitate în mai multe zone din jurul orașului Latakia.
Conflictele au început joi, într-o perioadă extrem de instabilă, la trei luni după ce forțele insurgente au reușit să-l înlăture pe Assad de la putere. Guvernul sirian susține că a răspuns atacurilor venite din partea loialiștilor fostului regim, dar a dat vina pe „acțiuni individuale” pentru violențele care au urmat.
În plus, în urma acestui conflict, au avut loc crime de răzbunare comise de musulmanii sunniți înarmați, care au atacat membri ai sectei alavite, grupul minoritar care sprijinea regimul Assad. Locuitorii regiunii au relatat despre bărbați înarmați care împușcau alawiți pe străzi sau în fața caselor lor. Multe dintre casele lor au fost jefuite și incendiate.
Zeci de oameni au fugit în zonele montane din apropiere pentru a scăpa de violențe. Potrivit unui lider al Observatorului, aceste atacuri împotriva civililor alawiți sunt considerate una dintre cele mai mari masacre din acest conflict.
De asemenea, în satul Tuwaym, în apropiere de centrul țării, 31 de cadavre ale victimelor ucise în atacurile de răzbunare de vineri au fost înmormântate într-o groapă comună. Printre victime se numără și copii și femei.
Într-o încercare de a recăpăta controlul, guvernul sirian a închis drumurile care duc spre regiunea de coastă, iar autoritățile au declarat că sunt în proces de restabilire a stabilității.
Mulți alawiți, care au sprijinit regimul Assad timp de decenii, sunt acum în pericol. Unii au fugit în Liban, în timp ce alții se adăpostesc la baza aeriană rusă din Hmeimim. În urma căderii regimului Assad, mulți dintre acești alawiți au fost concediați din posturile de conducere în armată și agențiile de securitate.
Franța și alte țări au exprimat îngrijorare față de violențele din Siria și au cerut investigații independente pentru a aduce la lumină crimele comise.
Aceste conflicte violente sunt un semnal clar al instabilității care încă persistă în Siria, chiar și după înlăturarea lui Bashar al-Assad de la putere, iar viitorul țării rămâne incert.