Prim-ministrul olandez Dick Schoof și-a anunțat demisia marți, în urma ieșirii Partidului Libertății (PVV), condus de Geert Wilders, din coaliția de guvernare de dreapta. Decizia vine pe fondul unor neînțelegeri majore privind politicile de migrație, tema-cheie promovată de formațiunea de extremă dreapta.
Miniștrii PVV urmează să părăsească executivul, iar restul partenerilor de coaliție vor continua temporar în cadrul unui guvern interimar. Această mișcare deschide calea pentru alegeri anticipate, cel mai devreme în luna octombrie.
„Le-am spus în mod repetat liderilor partidelor în ultimele zile că prăbușirea guvernului ar fi nenecesară și iresponsabilă”, a declarat Dick Schoof, după o ședință de urgență a cabinetului. „Ne confruntăm cu provocări majore atât pe plan național, cât și internațional, care necesită hotărâre din partea noastră”, a adăugat acesta, confirmând că va înainta demisia sa regelui Willem-Alexander.
Într-o declarație anterioară, Geert Wilders a explicat că nu mai avea altă opțiune decât să retragă PVV din coaliție, acuzând lipsa de sprijin pentru măsurile mai dure împotriva imigrației. „Nu am primit susținerea necesară pentru politicile de migrație cerute de alegătorii noștri”, a spus liderul PVV, adăugând că va candida din nou în alegeri și că speră să devină prim-ministru.
Potrivit politologului Joep van Lit, de la Universitatea Radboud din Nijmegen, „cel mai probabil, alegerile vor avea loc la sfârșitul lunii octombrie sau în noiembrie”. Analistul mai notează că procesul de formare a unui nou guvern ar putea dura luni întregi, în contextul unui peisaj politic fragmentat.
Profesorul Simon Otjes, de la Universitatea Leiden, consideră că PVV mizează pe o mobilizare puternică a electoratului: „Pentru ei, aceste alegeri ar putea fi percepute ca un referendum asupra politicii de imigrație. Și știu că au șanse mari să câștige”.