Probabil că nu există copil care să nu-și fi dorit la un moment dat să zboare în cosmos, dar în cazul unora visul devine realitate.
Inginerul german Rabea Rogge a scris istorie, nu doar pentru că a fost prima femeie din Germania care a pătruns în tărâmul stelelor, dar și pentru că a demonstrat că limitele nu există decât în imaginația noastră.
A fost lansată de pe Stația Spațială Cape Canaveral din Florida, SUA, la bordul unei capsule „Dragon”, un vis transformat în realitate de compania SpaceX, fondată de Elon Musk. Momentul a fost marcat de o lansare spectaculoasă pe racheta Falcon-9, iar întreaga lume a putut să privească acest eveniment unic în direct, prin transmisiuni live.
Misiunea „Fram2” a avut o semnificație aparte, inspirată de nava norvegiană de cercetare polară din secolul al XIX-lea. O echipă curajoasă, formată din Rabea Rogge, regizorul norvegian Jannicke Mikkelsen și ghidul polar australian Eric Philips, s-a pregătit pentru o expediție de neuitat, orbitând Pământul la altitudini de 425 până la 450 de kilometri. Pentru patru zile, au explorat regiunile polare ale planetei noastre, desfășurând studii științifice unice, ce includ observații și imagini cu raze X din spațiu, o premieră în istoria cercetării cosmice.
Călătoria lor a fost posibilă datorită sprijinului financiar al lui Chun Wang, un investitor maltez de origine chineză, care, fascinat de misterele universului, a dorit să participe activ la această aventură. Wang o întâlnise pe Rogge cu mulți ani în urmă, la o sesiune de antrenament polar în Spitzbergen, și i-a oferit ocazia de a deveni parte din această echipă excepțională.
În spatele acestei misiuni se află un scop nobil: să deschidă noi porți pentru explorarea spațiului și pentru cercetarea științifică. După zborurile anterioare, cum ar fi „Inspiration4” și „Polaris Dawn”, misiunea „Fram2” a fost a treia călătorie spațială privată care nu a implicat astronauți profesioniști.
„Nimeni dintre noi nu are licență de pilot”, spunea Rabea Rogge, subliniind faptul că acest proiect revoluționar este doar un pas spre viitorul în care călătoriile în spațiu vor fi la îndemâna tuturor. „Vrem să facem călătoriile în spațiu mai accesibile, pentru a deschide noi orizonturi și a permite explorarea unui univers vast și plin de posibilități.”
În ciuda faptului că, până acum, toți cei 12 astronauți germani care au ajuns în spațiu au fost bărbați, visul Rabeai Rogge a dovedit că, în adevăratul sens al cuvântului, toate limitele au fost depășite. Călătoria ei, la fel ca și cea a primei femei astronaut, Valentina Tereshkova, care în 1963 a devenit un simbol al cuceririi cerului, a fost o dovadă că universul nu mai este un loc inaccesibil, ci o destinație pentru toți cei care îndrăznesc să viseze și să își urmeze visul.