Începând cu 6 iunie 2025, Ucraina nu mai beneficiază de „regimul comercial fără vize” acordat de Uniunea Europeană în 2022, ca măsură excepțională pentru sprijinirea Kievului în fața invaziei pe scară largă declanșate de Rusia. Măsurile comerciale autonome, care au eliminat temporar taxele și cotele pentru exporturile ucrainene, au fost o veritabilă „linie de salvare” pentru economia țării în plină criză.
Acest regim, introdus de Comisia Europeană la 4 iunie 2022, a facilitat accesul liber al mărfurilor ucrainene pe piața europeană. Astfel, agricultura ucraineană – care reprezenta între 10 și 20% din PIB-ul național înainte de război – a reușit să compenseze în parte colapsul rutelor comerciale tradiționale, în special blocajul asupra porturilor de la Marea Neagră.
Potrivit Eurostat, Ucraina a devenit în 2024 al treilea cel mai mare exportator de produse agricole în UE, după Brazilia și Regatul Unit. Comerțul cu produse agricole a atins un record de 16,5 miliarde de dolari la finalul lui 2022 – cu aproape 40% mai mult decât în anul anterior.
Totuși, Bruxelles-ul a anunțat că nu va reveni complet la restricțiile de dinainte de război. Începând cu 22 mai, Comisia Europeană a pus în aplicare reguli tranzitorii, urmând ca relația comercială să se bazeze pe acordul de liber schimb DCFTA (Deep and Comprehensive Free Trade Area), semnat în 2016 – dar cu anumite modificări.
„Ceea ce va fi convenit va fi o încrucișare între cotele din cadrul actualei zone de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA) și măsuri comerciale autonome temporare”, a explicat Christoph Hansen, comisarul interimar pentru agricultură, într-un interviu pentru Reuters.
Negocierile sunt deja în desfășurare, iar guvernul ucrainean își dorește un acord final înainte de sfârșitul anului, pentru a evita restricții semnificative asupra exporturilor agricole, mai ales în noul an de comercializare, care începe în iulie.
„Piața UE rămâne deschisă pentru mărfurile ucrainene. Am convenit să lucrăm rapid și constructiv pentru a obține o soluție pe termen lung”, a declarat Olha Stefanishyna, viceprim-ministru pentru integrare europeană, pentru Ukrainska Pravda.
Totuși, persistă întrebări importante din partea mediului de afaceri cu privire la durata perioadei de tranziție și la tipul de restricții care vor fi reintroduse. Situația este complicată și de incertitudinile privind ajutorul SUA pentru Ucraina, dar și de tensiunile comerciale dintre UE și Statele Unite, mai ales în contextul noilor tarife anunțate de fostul președinte Donald Trump.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit garanții în timpul unei întâlniri cu premierul Denys Shmyhal în aprilie: „Parametrii comerțului dintre Ucraina și UE, care vor intra în vigoare după abolirea ATP, vor fi cu siguranță mai buni decât cei dinainte de 2022”.
Reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kačka, a precizat pentru Politico că nu este vorba de o renegociere completă a acordului, ci doar de modificări punctuale: „Nu rescriem întregul acord – vorbim despre mai multe linii tarifare”.