Într-un context geopolitic marcat de tranziția energetică și rivalitatea chino-occidentală, Statele Unite își intensifică prezența strategică pe continentul african. Unul dintre proiectele emblematice ale acestei noi diplomații economice se concentrează pe Coridorul Lobito, un proiect ambițios de infrastructură regională susținut de Washington și partenerii săi. Acest proiect ar putea redesena rutele globale de aprovizionare pentru minerale strategice.
Coridorul Lobito este o axă care va conecta zonele miniere bogate în cobalt, cupru și alte metale rare din Republica Democratică Congo de portul Lobito, de pe coasta atlantică a Angolei. Această legătură feroviară și rutieră își propune să faciliteze nu numai extracția, ci și exportul direct al acestor resurse în Statele Unite.
În timp ce unii congolezi cred că proiectul Lobito va fi un hub comercial benefic între țările africane, alții se tem că este doar o poartă de acces pentru a facilita jefuirea în continuare a resurselor naturale ale regiunii.
Dezvoltarea Coridorului este un „proiect plin de speranță pentru țările noastre și regiunea noastră”, spune președintele congolez Felix Tshisekedi, numindu-l „o oportunitate unică de integrare regională, transformare economică și de îmbunătățire a condițiilor de viață ale concetățenilor noștri”.
Cu toate acestea, mulți din RDC nu sunt de acord.
Proiectul este „faraonic”, a declarat Dady Saleh, un analist economic congolez, pentru Al Jazeera. Deși recunoaște potențialul economic general al acestuia, el a spus că regretă că țările în care se va desfășura acest proiect de infrastructură vor beneficia doar de „fărâmituri” – indicând potențialele pericole pe viitor, în special pentru RDC.
„Acest proiect este o vânzare organizată a resurselor naturale ale regiunii într-un sistem capitalist”, a spus Saleh. „Și mai ales în cazul RDC, congolezii vor fi agenți comisionari. Ne-am deschis piața economică pentru jefuitorii moderni.”
Analistul Saleh a spus că RDC este țara cu cel mai mult pe masă în acest proiect gigant și consideră că guvernul ar trebui să-și deschidă ochii înainte de a semna linia punctată cu țările care vor beneficia mai mult de pe urma acordului.
Pentru Washington, acesta este un răspuns strategic la dominația în creștere a Chinei în sectorul minier african. Investind în coridoare de infrastructură precum coridorul Lobito, SUA încearcă să-și consolideze influența în Africa, reducând în același timp dependența de Beijing pentru accesul la metale esențiale pentru industria tehnologiei. Acum, provocarea este de a transforma ambiția în realitate. Finanțarea, stabilitatea politică și cooperarea regională vor fi cruciale pentru a face din coridorul Lobito o pârghie eficientă pentru dezvoltarea comună.