Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reușit să supraviețuiască votului de neîncredere organizat joi în Parlamentul European. Deși moțiunea a fost respinsă, votul a scos la iveală o susținere tot mai șubredă din partea eurodeputaților și semnale de alarmă privind autoritatea sa în interiorul Uniunii Europene.
Moțiunea de cenzură a fost inițiată de forțele conservatoare și eurosceptice, dar nu a întrunit sprijinul necesar pentru a fi adoptată – doar 175 de eurodeputați au votat în favoarea sa, cu mult sub pragul de două treimi necesar pentru înlăturarea Comisiei. A fost totuși un semnal politic important, într-un moment în care von der Leyen își pregătește o posibilă realegere.
Potrivit site-ului Parlamentului European, doar 553 din cei 719 europarlamentari au fost prezenți la vot, în timp ce la o altă rundă de vot, desfășurată la scurt timp, au participat 636 – semn că o parte dintre absențe ar fi fost intenționate, o formă tacită de protest.
Sprijin parțial și absenteism semnificativ
Voturile împotriva moțiunii au venit în principal din partea grupurilor politice centriste – PPE, S&D, Renew Europe și Verzii –, însă susținerea nu a fost nici pe departe unitară. Doar 30% dintre eurodeputații italieni au susținut-o pe von der Leyen, iar în Franța, procentul a fost și mai scăzut, la 32%, cu o rată mare de absenteism.
În patru state membre – Ungaria, Slovacia, Cehia și Franța – mai mulți eurodeputați au votat pentru demiterea Ursulei von der Leyen decât împotriva moțiunii, potrivit unei analize Politico.
Cum au votat europarlamentarii români
Din partea României, 8 eurodeputați au votat pentru moțiune: Axinia, Iovanovici Șoșoacă, Lazarus, Piperea, Sturdza, Târziu, Teodorescu și Terheș.
12 europarlamentari au votat împotrivă: Barna, Buda Daniel, Cristea, Falcă, Hava, Manda, Mureșan, Mușoiu, Popescu, Ștefănuță, Vălean, Vasile-Voiculescu.
2 s-au abținut: Vincze și Winkler.
Toate datele sunt disponibile pe site-ul oficial al Parlamentului European.