Comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, a declarat că statele membre care nu prezintă riscuri de defrișare ar trebui scutite de sarcinile administrative impuse de noile norme UE privind prevenirea defrișărilor. Afirmația a fost făcută luni, în cadrul unui interviu acordat publicației Euractiv, cu ocazia lansării unei expoziții de bioeconomie organizată sub conducerea Finlandei.
„Cred că este foarte important să nu existe costuri acolo unde nu există riscuri”, a subliniat Hansen, adăugând că legislația trebuie să rămână „aplicabilă” și să nu devină o povară inutilă pentru țările care au deja sisteme solide de protecție a pădurilor. El a sugerat că o eventuală simplificare a reglementărilor ar putea fi analizată în cadrul unui al doilea pachet agricol „omnibus”, preconizat pentru perioada de după vară, ce ar urmări reducerea birocrației pentru fermieri și dincolo de cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).
În același context, comisarul pentru mediu, Jessika Roswall, a confirmat că Executivul european lucrează la simplificarea aplicării Regulamentului UE privind produsele fără defrișări (EUDR) „încă din prima zi”. Potrivit acesteia, Comisia a emis în aprilie noi ghiduri de implementare și a lansat recent un instrument de evaluare comparativă pentru statele membre.
Declarațiile vin în contextul în care un grup de 11 state membre – în frunte cu Austria și Luxemburg – cere o revizuire a normelor EUDR. Acestea solicită introducerea unei categorii speciale pentru țările „fără risc”, care să beneficieze de derogări substanțiale de la cerințele de reglementare.
Finlanda, una dintre țările semnatare și totodată cu una dintre cele mai extinse suprafețe forestiere din UE, atrage atenția că agricultura și silvicultura sunt strâns legate, iar aplicarea rigidă a regulamentului ar putea dăuna acestor sectoare.
„Am dori să abordăm această [defrișare], dar este important să nu existe o povară prea mare și încercăm să transmitem un mesaj Comisiei”, a declarat ministrul finlandez al Agriculturii, Sari Essayah.
Alte state care susțin inițiativa includ Germania și Luxemburg, unde miniștrii agriculturii au pledat public pentru includerea acestei măsuri într-un viitor pachet de simplificare, subliniind totodată că decizia finală aparține miniștrilor mediului din cadrul Consiliului UE.